V mosteckém azylu vaříme v novém. I takto pomáhá Krabice od bot

6. srpna 2020

Je tomu více než týden, co jsme oficiálně převzali z rukou zhotovitele zbrusu novou kuchyňskou linku do kuchyně pro klienty Azylového domu pro ženy a matky s dětmi v tísni Most. Rekonstrukce byla provedena díky výtěžku loňského ročníku sbírky Krabice od bot.

V mosteckém azylu vaříme v novém. I takto pomáhá Krabice od bot
6. srpna 2020 - V mosteckém azylu vaříme v novém. I takto pomáhá Krabice od bot

Stará kuchyňská linka sloužila téměř šest let. Azylovým domem prošlo jen za loňský rok 63 klientek a 105 dětí. Velká část z nich vaří v kuchyni v prvním patře, a to je opravdu hodně. Navíc musíme počítat s faktem, že některé klientky nejsou ze svých původních domovů zvyklé vařit tak, jak je běžné a jejich občasné kuchyňské experimenty se do původní linky promítly v podobě různých neodstranitelných fleků, škrábanců či vypálených děr.

Takže se není co divit, že si kuchyně s vysloužilou linkou již zasloužila renovaci. „Kuchyňskou linku takovéto velikosti a v takovéto hodnotě z běžných provozních dotací nepořídíte, takže jsme museli hledat jiné zdroje“, uvádí Markéta Strížová, ředitelka mostecké Diakonie. „Napadlo nás tedy zkusit štěstí a sepsat projekt na novou kuchyňskou linku do Krabice od bot. Jsme rádi, že Diakonie ČCE, která tuto tradiční předvánoční sbírku pořádá, vybrala mimo jiných i právě náš projekt.“

Krabice od bot je předvánoční akce, která má za cíl potěšit děti z chudších rodin v České republice. V roce 2020 proběhne již po desáté. Radost těmto dětem udělají zase děti, jimž dospělí pomohou připravit jejich dárkovou krabici od bot. Tu společně naplní dětskými dárky k Vánocům a odnesou na některé ze sběrných míst, které ho předá potřebným. Současně se sbírkou dárků probíhá i finanční sbírka Krabice online. Ta vznikla v roce 2017 jako doprovodná sbírka Krabice od bot. Od té doby dárci věnovali více než 1 800 000 korun. V minulých letech dary směřovaly na pomoc maminkám v azylových domech Diakonie. Více na: https://www.krabiceodbot.cz/

Přípravy na pořízení nové linky byly poměrně náročné. V prvním kroku jsme si nechali místnost vyměřit několika firmami, které nám zpracovaly cenové nabídky. V dalším jsme pak vybírali s ohledem nejen na cenu a design, ale také hlavně na funkčnost a trvanlivost navrhovaných řešení. S vítěznou firmou jsme návrh doladili tak, aby nová linka byla co nejjednodušší na údržbu a vydržela nám co nejdéle. Starou linku jsme demontovali a likvidovali svépomocí a stejným způsobem jsme si museli připravit i prostor k umístění nové. V průběhu montáže jsme poskytli klientkám náhradní místnost pro vaření a během následujících tří dní proběhla montáž.

Nyní již klientky vaří v nové kuchyni, která se jim i nám velice líbí. Mezi klientkami je třeba i paní Věra, která je v azylovém domě se svými dvěma dětmi už od února. „Tahle nová kuchyně je super, protože tu starou už nešlo skoro vůbec vyčistit. Všechna ta mastnota a špína se držela ve spárách a byla tam přímo zažraná. Teď stačí jen otřít hadrem a je zase jako nová.“

Kuchyňskou linkou však naše plány na zvelebení prostředí v azylovém domě nekončí. V kuchyni právě probíhá i výměna parapetů, kterou zajišťuje náš pan údržbář a v plánu máme přidat i nějaké obrázky na stěny. Výraznou proměnou prošla též i zahrada náležící k azylovému domu. Na jaře tam vznikly (opět za pomoci našeho šikovného pana údržbáře) bylinkové a zeleninové záhonky a v loňském roce jsme pořizovali nové herní prvky pro děti, které plánujeme i letos doplnit.

Most, 6. srpna 2020 | autor: Petr Hofman | most.diakonie.cz