Sociální práce

Poslání, cíle, zásady

Stáhněte si

Právní postavení

• Sociální práce v ohrožených rodinách Most a Litvínov je službou sociální prevence podle § 53 a sociálně aktivizační službou pro rodiny s dětmi podle § 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
  • Zřizovatelem je Diakonie ČCE – Středisko sociální pomoci v Mostě.
  • Všichni pracovníci služby se ve své práci řídí Etickým kodexem sociálních pracovníků, jsou vázáni mlčenlivostí a pracují dle organizací přijatých zásad práce.
  • Službu ze zákona o sociálních službách poskytujeme bezplatně.

Pro koho je služba určena?

Služba je určena pro rodiny a osoby starší 16 let s dítětem nebo dětmi, které se dostaly do nepříznivé sociální situace nebo žijí v prostředí nevyhovujícím nebo ohrožujícím jejich život a zdraví. Za nepříznivou pokládáme takovou sociální situaci, kterou rodina nedokáže účinně řešit vlastními silami (např. péče o děti, zdravotní stav, finanční nouze, pracovní návyky a ztráta bydlení).

Způsob poskytování služby

• Poskytujeme sociálně právní pomoc, zejména pomoc při vyřizování dávek, sepisování různých návrhů k soudu, poskytujeme asistenci při jednání na úřadech či soudech.
  • Pomáháme při výchově a péči o dítě. Učíme rodiče, jak stanovit pravidla a být důslední ve výchově dětí, pomáháme při řešení složitějších výchovných problémů jako např. záškoláctví, a také při nastavení pravidelného kontaktu rodičů se školou, lékaři a dalšími odborníky.
  • Pomáháme s organizací života rodiny a jejich členů, jako je kvalitní využití volného času rodiny (kroužky, letní tábory), orientace v novém prostředí (při přestěhování rodiny do nového bydliště), vyhledávání lékařů, výběr škol či příprava na příchod nového člena rodiny.
  • Učíme rodiny hospodařit a správně zacházet s financemi, zprostředkujeme pomoc při řešení zadluženosti, stanovování rozpočtu domácnosti apod.
  • Jsme k dispozici při nácviku správného chodu domácnosti např. nakupování, vaření, sestavování levnějšího jídelníčku rodiny, rozdělení domácích prací mezi členy rodiny apod.
  • Řešíme otázky spojené s bydlením rodiny, zejména hledání vhodných nabídek bydlení prostřednictvím internetu, aktivně pomáháme při kontaktování realitních kanceláří, poskytujeme informace týkajících se nájemních smluv apod.
  • Pomáháme při vyhledávání vzdělávání a zaměstnání členů rodiny, zejména hledání pracovních nabídek prostřednictvím internetu, asistence na úřadu práce, nácvik pracovních pohovorů, komunikace s organizacemi nabízející další vzdělávání, výběr vhodných školských zařízení pro děti apod.
  • Podporujeme rozvoj rodičovských a sociálních kompetencí a dovedností, posilujeme rodičovskou zodpovědnost, učíme klienty telefonovat, vyplňovat formuláře, jednat na úřadech, nacvičujeme jednání rodiče s problémovým dítětem, podporujeme rodičovské autority.
  • Pomáháme při obnově a upevnění vztahů v rodině, při kontaktování a přípravě na schůzky s dalšími členy rodiny a širším příbuzenstvem, obnovování vazeb v rámci rodiny, řešení sporů mezi rodiči dětí týkající se výchovy a péče o děti. V případě rozchodu pomáháme rodičům domluvit se, jak bude probíhat jejich kontakt s dětmi a následně i výchova.

Průběh poskytování služby

• Jednání se zájemci o službu probíhají osobně anebo telefonicky. Pracovník projedná zakázku, vyplní kontaktní kartu a domluví se zájemcem další postup.
  • Služby jsou poskytovány na základě smlouvy v terénu (v přirozeném prostředí klientů), případně v kanceláři na několika úrovních (poradenství, aktivní pomoc, asistence, nácvik, sociálně terapeutické činnosti) a v několika formách (individuální, rodinná, skupinová).
  • Důvody vedoucí k odmítnutí zájemce o službu:
    • zájemce nespadá do výše uvedené cílové skupiny
    • je naplněna kapacita služby
    • zájemce o službu požaduje nebo potřebuje jinou službu než sociální práce nabízí
    • zájemce - bývalý klient, který v uplynulých šesti měsících porušil smlouvu - žádá o opakovanou službu

Kapacita služby

• Sociální práce v ohrožených rodinách Most:
    3 sociální pracovníci (20 uzavřených smluv), v jeden moment lze pracovat se 3 klienty
  • Sociální práce v ohrožených rodinách Litvínov:
    1 sociální pracovník (8 uzavřených smluv), v jeden moment lze pracovat s 1 klientem