Občanská poradna

E-poradna

Poslání, cíle, zásady

Právní postavení

• Občanská poradna Most a Litvínov je ambulantní služba a poskytuje odborné sociální poradenství. Tato služba je registrována podle § 37, zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
  • Zřizovatelem je Diakonie ČCE – Středisko sociální pomoci v Mostě.
  • Řídíme se zákonem o sociálních službách, Chartou občanských poraden, Metodikou občanského poradenství a poradci respektují Etický kodex občanského poradce.
  • Službu ze zákona o sociálních službách poskytujeme bezplatně.

Způsob poskytování služby

Občanská poradna poskytuje pomoc zejména v těchto oblastech:

• sociálně právní pomoc – dávky hmotné nouze, dávky státní sociální podpory, příspěvek na péči,
  • dluhy a exekuce – splátkový kalendář, návrh na nařízení výkonu rozhodnutí/exekuce, odvolání proti exekuci, návrh na odklad nebo zastavení exekuce, odpor proti platebnímu rozkazu, insolvence (osobní bankrot),
  • pracovně právní vztahy – vznik, změny a zánik pracovního poměru, práva a povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance,
  • nájemní vztahy a bydlení – vznik a zánik nájmu, práva a povinnosti pronajímatele a nájemce, spoluvlastnické právo k bytu, vlastnické právo k bytu,
  • ochrana spotřebitele – smluvní vztah, vymáhání práv spotřebitele,
  • občanské soudní řízení – žaloba, návrh na zahájení řízení, opravné prostředky (odvolání, odpor),
  • majetkoprávní vztahy – náhrada škody, dědictví, společné jmění manželů, podílové spoluvlastnictví,
  • rodinné a partnerské vztahy – vznik a zánik manželství, vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí, smírný způsob řešení rodinných sporů s využitím prvků rodinné mediace (tzv. Cochemský model), nastavení péče o děti a domluva na kontaktu rodičů s dětmi po rozvodu/rozchodu, stanovení dohod v rámci rodinného a mezigeneračního soužití.

Občanská poradna také zajišťuje poradenství a je kontaktním místem pro:

• oběti trestných činů
  • oběti domácího násilí

Průběh poskytování služby

• Občanskou poradnu mohou kontaktovat samotní zájemci o službu nebo pracovníci spolupracujících organizací, případně další osoby, a to buď osobně, telefonicky, písemně či elektronicky.
  • Zájemcům o službu doporučujeme se ke konzultaci předem objednat.
  • Jednání se zájemci o službu provádí recepční.
  • Recepční zjišťuje zakázku zájemce o službu, jeho očekávání a osobní cíle.
  • Každý zájemce o službu obdrží od recepční informace o poskytované službě včetně podmínek poskytované služby.
  • Zájemce o službu je:
    • buď obsloužen na místě, tzn., že je předán přímo k poradci do jedné z konzultoven,
    • odkázán na jinou instituci v případě, že nespadá do cílové skupiny,
    • nebo v případě plné denní kapacity objednán k osobní konzultaci na jiný den.
  • Údaje o zájemci o službu zaeviduje recepční do elektronické Kontaktní karty a elektronické Objednací knihy.
  • Recepční poskytuje informace o potřebných dokladech, které by si měl zájemce o službu na konzultaci o konkrétním problému s sebou přinést (např. oddací list, rodný list, rozsudek okresního soudu, apod.).
  • Občanská poradna poskytuje své služby prostřednictvím osobních, telefonických a elektronických konzultací.
  • Důvody vedoucí k odmítnutí zájemce o službu:
    • zájemce nespadá do výše uvedené cílové skupiny
    • je naplněna kapacita služby
    • zájemce o službu požaduje nebo potřebuje jinou službu než nabízíme

Kapacita služby

• Kapacita služby na pracovišti v Mostě - 5 pracovníků.
  • Kapacita služby na pracovišti v Litvínově - 1 pracovník.