Doprovázení pěstounských rodin

Poslání, cíle, zásady

Stáhněte si

Právní postavení

• Doprovázení pěstounských rodin (DP) je služba, která se řídí zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí.
  • Služby jsou poskytovány bezplatně.

Co služba nabízí?

V rámci programu DP poskytujeme a realizujeme sociálně právní ochranu dětí v následujícím rozsahu.

• Uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče
    Všechny služby, které nabízíme, jsou poskytovány osobám pečujícím, které se službou uzavřely dohodu o výkonu pěstounské péče.
  • Poskytování výchovné a poradenské služby osobám pečujícím
    Pěstouni jsou vedeni k zjišťování potřeb dětí v návaznosti na zvyšování svých rodičovských a sociálních kompetencí, jsou vedeni k řádné výchově a péči o svěřené děti. Služba spolupracuje při řešení těchto problémů dle potřeby se školou, kterou dítě (děti) navštěvují, pedagogicko-psychologickou poradnou, střediskem výchovné péče, psychology, dětskými lékaři a dalšími odborníky.
  • Vzdělávání pěstounů
    Vzdělávání pěstounů je realizováno v rozsahu 24 hodin za každých 12 měsíců pro každého z pěstounů. Služba organizuje vzdělávací semináře dle aktuálních potřeb jednotlivých pěstounů. Vzdělávací semináře jsou organizovány svépomocí nebo je zajiště odborník na dané téma.
  • Kontakt dítěte s biologickou rodinou
    Jedná se o kontakt svěřeného dítěte s biologickým rodičem/rodiči, pokud tito mají zájem.
  • Respitní péče
    Jedná se o „odlehčovací“ služby pro pěstouny, které slouží k odpočinku pěstounů. Pěstoun má právo na poskytnutí pomoci se zajištěním celodenní péče o svěřené dítě, jestliže svěřené dítě dosáhlo alespoň věku 2 let. Akce reaguje na specifické potřeby dítěte v pěstounské péči. Cena akce je odpovídající v místě a čase obvyklém. Jedná se například o ozdravné pobyty, tábory, výlety.
  • Setkávání pěstounů
    Zpravidla je organizováno dvakrát do roka, není pro pěstouny povinné.
  • Zprostředkování odborného poradenství (psychologické, terapeutické)
    Odborné psychologické poradenství je poskytováno zpravidla dvakrát do roka dle potřeb rodiny. Pěstoun i dítě mohou poradenství využít v případě: nastávající změny v rodině, která zásadním způsobem ovlivní život rodiny, aktuálního psychického stavu dítěte, výchovných problémů u svěřeného dítěte, které se pěstounům nedaří zvládat běžnými prostředky, nebo vyžaduje-li to individualita dítěte.

Průběh poskytování služby

• Jednání se zájemci o službu probíhá osobně anebo telefonicky. Pracovník služby projedná zakázku a vyplní Kontaktní kartu. Ihned zájemce vyrozumí o výsledku žádosti a domluví další postup.
  • Pro přijetí do naší služby je potřeba mít pravomocný rozsudek, který již nabyl právní moci a týká se pěstounské péče nebo poručnictví.
  • Důvody vedoucí k odmítnutí zájemce o službu:
    • je naplněná kapacita DP
    • nejedná se o osobu pečující, které bylo dítě svěřeno do pěstounské péče
    • nejedná se o osobu pečující, která se službou DP uzavřela Dohodu o pěstounské péče

Kapacita služby

• Kapacita služby je 30 rodin.