Azylový dům

pro ženy a matky s dětmi v tísni

Azylový dům
pro ženy a matky
s dětmi v tísni Most

Poslání, cíle, zásady

Ceník

Potvrzení lékaře

Právní postavení

• Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v tísni Most je službou sociální prevence a podle § 57 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách poskytuje službu azylové domy.
  • Zřizovatelem je Diakonie ČCE – Středisko sociální pomoci v Mostě.
  • Azylový dům se řídí zákonem o sociálních službách, Etickým kodexem sociálních pracovníků ČR.
  • Službu ze zákona o sociálních službách poskytujeme za úhradu podle ceníku.

Co služba nabízí?

• Ubytování
    Poskytujeme ubytování v 16 vybavených ubytovacích jednotkách. 14 ubytovacích jednotek je určeno pro matky s dětmi, 2 ubytovací jednotky jsou určeny pro ženy bez dětí. Ubytovací jednotky mají obytnou místnost, koupelnu a WC. Část jednotek má kuchyňský kout. K dispozici je také společná, vybavená kuchyň.
    Stravu si klientky připravují samy.
    Klientky mohou využívat společné prostory - zahradu, prádelnu, hernu, pracovnu s počítači a kočárkárnu.
  • Pomoc při řešení konkrétní problémové situace
    Klientky během pobytu spolupracují se sociálními pracovníky, kteří jim pomáhají při řešení jejich situace. Každá klientka si sestavuje svůj individuální plán a pracuje na svých cílech. Klientkám jsou dále poskytovány asistence a nácviky dovedností při řešení problémů v oblastech sociálně-právní, bydlení, práce, výchovy a péče o děti, hospodaření a vedení domácnosti.
  • Vzdělávací a aktivizační služby
    Klientky a jejich děti se mohou účastnit seminářů a besed na různá témata. Pořádáme i společná setkávání pro tvoření a trávení volného času.
  • Materiální pomoc
    Poskytujeme materiální pomoc dle zavedených pravidel. Jedná se zejména o ošacení, potraviny, domácí potřeby, hračky, případně další věci dle aktuálních možností AD.
  • Pastorační péče a duchovní podpora
    Do AD pravidelně dochází evangelický farář.
    Klientky se mohou účastnit pravidelných bohoslužeb nebo individuálních duchovních rozhovorů a tím mohou načerpat duchovní pomoc a podporu.
  • Přístup na počítače s Internetem
    AD je vybaven počítačovými jednotkami s připojením k Internetu, které mohou klientky a děti využívat v pracovně.
  • Volnočasové aktivity
    Pořádáme různé jednorázové akce a aktivity pro vyplnění volného času matek a dětí.
  • Půjčování potřebného vybavení
    Klientky si mohou vypůjčit vysavač, žehličku, knihy, časopisy, dětské hry a další věci dle potřeby.

Průběh poskytování služby

• Jednání se zájemkyněmi o službu probíhá osobně anebo telefonicky. Pracovník azylového domu
    s Vámi projedná zakázku a vyplní Kontaktní kartu. Ihned Vás vyrozumí o výsledku Vaší žádosti
    a domluví s Vámi další postup.
  • Pro přijetí do azylového domu je nutné vyjádření lékaře o zdravotním stavu. Potvrzení je potřebné doložit před nástupem do zařízení za zájemkyni a všechny děti, které budou v azylovém domě ubytované.
  • Upozorňujeme, že služba azylového domu je placená. Prosím, seznamte se s ceníkem služeb. Mějte v patrnosti, že při nástupu k ubytování anebo nejpozději při první výplatě vašeho příjmu je potřebné složit zálohu ve výši 500,- Kč.
  • Připravili jsme pro Vás i další informace - veřejný závazek je souhrn informací o našem poslání, cílech a principech práce.
  • Důvody vedoucí k odmítnutí zájemce o službu
    • zájemce nespadá do výše uvedené cílové skupiny
    • je naplněna kapacita azylového domu
    • zájemce o službu požaduje nebo potřebuje jinou službu než azylový dům nabízí
    • zdravotní stav zájemce se neslučuje s poskytováním služby
    • zájemce - bývalý klient, který v uplynulých šesti měsících porušil smlouvu - žádá o opakovanou službu

Kapacita služby

Azylový dům nabízí 14 lůžek pro matky, 36 lůžek pro jejich děti a 4 lůžka pro ženy bez dětí. Celkem je ve službě 54 lůžek.